Udržování ostří nožů na cestách

O ostření nožů napsal na bushcraftportal.cz několik článků Milan Matějka. To je člověk, který o svoje nože pečuje jako nikdo. Vše čisté, a pekelně ostré. Má mnoho rad a fíglů.

IMG_9269

Upřímně svým nožům nedávám ani desetiprocentní péči jako Milan.

BANNER_kilpi popis

Přesto se o nože starám. Jak napsal kdysi jeden nožíř. Kraken, ten brousí nože jen v sebeobraně. Souhlasím.

IMG_9273

Některé nože vyžadují delší ostření, ale jako minimum stačí, když je po každé lesní prochajdě otřete a přetáhnete na kůži. Důležité je stále udržovat jedovatost a pak nemusíte delší dobu sahat na brousek.

Nejlepší zkušenosti s obtahováním nožů na kůži mám s uhlíkovkou. Ta se dá rychle přivést do jedovatého stavu.

IMG_9268

V přírodě je to trošku problém. Chce se vám nosit kameny, ocílky atd? Mně ne.

Nůž se dá obtáhnout na koženém opasku. Ale ten musíte sundat z kalhot a celkově je to takové provizorní.

IMG_9284

Udělali jsme dva modely cestovních obtahovacích pomůcek.

První je obtahovací prkénko.

Jedná se o dřevěné prkénko, na kterém jsou přilepeny dva kousky kůže, jeden je nalepený lícovou a druhý rubovou stranou.

Hrubší stranu je lepší namazat brusnou pastou. Brusné pasty se dají koupit v různých zrnitostech. Já používám pastu zelenou. Pokud nemáte můžete použít i pastu zubní. Je to ale improvizované řešení.

Hladkou stranu prkénka použiji na konečné vyhlazení ostří.

IMG_9285

IMG_9283

IMG_9282

IMG_9281

Stejně tak funguje i obtahovací řemen.

Ten má na koncích dva popruhy. Jeden se zahákne třeba za větev stromu a druhý držím v ruce a můžu obtahovat.

BANNER_outdoor popis

Opět zde najdu hrubou i hladkou stranu.

IMG_9265

IMG_9270

IMG_9269

IMG_9264

IMG_4056

IMG_4142

Obtahovací prkénko je dobré použít na nože se scandi výbrusem a je dobré si ho položit na pevný podklad.

Kdežto obtahovací řemen se dá použít na všechny ostatní druhy výbrusu.

V kombinaci s keramickými brousky Belski je to ideál. Nebo použít podložku pod myš a smirkový papír. Na udržování ostří stačí jen kůže a brusná pasta.

IMG_9280

IMG_9279

IMG_9272

IMG_9278

Před samotným ostřením nože, je potřeba odstranit zbytky jídla a štáv. Tohle jde dobře odstranit zubní pastou. Tou můžete i povrch nože lehce vyleštit.

IMG_9263

Zbytky hlíny, smolu a další nečistoty jdou z čepele odstranit ocelovou vatou. Doporučuji tu s označením 000. Je jemná a slouží na cídění příborů a všeho kovového. Nemusíte jí pak vyhazovat, ale můžete ji použít třeba na rozdělání ohně.

IMG_9288

IMG_9277

IMG_9286

Pokud nechcete, aby uhlíková čepel trpěla, tak je potřeba jí ošetřit olejem. Nůž používáte na jídlo, takže žádnou chemii. Stačí potřít jedlým olejem anebo zakrojit do špeku.

DSC07605

IMG_9271

Pokud se chcete broušení nožů věnovat víc do hloubky, tak doporučuju podívat se na skvělá instruktážní videa, která natočil Milan Matějka.

 

logo popis

Autor: Kraken666

Zdroj: Bushcraftportal.czRSS channel 

– článek byl přijat prostřednictvím webové čtečky RSS kanálu.

Obsah článku není nikterak modifikován.

You may also like...